Supercopilaria

Febra la copii

Cand o combatem, cand o toleram, cand mergem la doctor?

Tu ce faci cand cel mic are febra? Mergi la doctor? Il hidratezi? Ii dai siropul care i-a scazut febra si data trecuta? Intri in panica? Fiecare parinte are propriul lui mod de a reactiona si de a interveni atunci cand copilul are febra.

Totusi, febra este raspunsul natural al organismului in lupta cu infectiile, fie ele si minore. De aceea, tratamentul recomandat de specialisti este, in primul rand,  de a ameliora starea generala a copilului si abia dupa aceea de a scadea febra (in cazul in care febra nu este foarte mare). Ajungem firesc la intrebarea: cand spunem ca cel mic are febra mare? Academia Americana de Medicina Pediatrica a alcatuit o lista clara pentru toti parintii.

  • Daca are sub 3 luni, o febra de 38 sau mai mare ar trebui sa ne trimita la doctor, chiar daca cel mic nu da semne de boala, nu e agitat sau dimpotriva, apatic. E posibil sa fie vorba de o infectie si, dupa cum stim, sistemul imunitar al bebelusilor e prea putin dezvoltat si are o capacitate redusa de a lupta cu infectiile.
  • Daca are sub 2 ani si febra nu cedeaza dupa 24 de ore sau daca e mai mare de doi ani si are febra deja de trei zile.
  • Daca observi semne de deshidratare, gura uscata, mai putine scutece schimbate (ar trebui sa fie cel putin unul la 8 ore). De asemenea, daca devine letargic, refuza sa manance, sa bea apa, sau dezvolta o eruptie cutanata.
  • In functie de modul in care verifici temperatura copilului, exista mici diferente pe care e bine sa le iei in considerare inainte sa te alarmezi: daca cel mic tine termometrul in gura, atunci o febra de peste 37,8 e de luat in seama; daca ii masori temperatura rectal, atunci limita de la care poti considera ca are febra este 38; daca folosesti cea mai populara metoda, termometrul la subrat, atunci o temperatura de peste 37,2 este considerata febra.

Ai intalnit, in discutiile cu alte mamici, tot felul de mituri legate de febra celor mici si nu mai stii exact ce e poveste si ce e realitate? Iata cateva dintre cele mai cunoscute mituri si adevarul despre ele:

  • Trebuie sa-i scazi febra imediat ce se instaleaza. Adevarul e ca febra tratata agresiv duce la prelungirea bolii, deoarece febra ajuta organismul in lupta cu infectia sau virusii.
  • O febra de 40 afecteaza creierul. Incorect. O febra peste 42,2 poate produce leziuni ale creierului, dar este o temperatura care se atinge foarte rar.
  • Ii scad imediat febra, de teama convulsiilor. Doar 4% dintre copiii cu febra fac convulsii.
  • Netratata, febra creste. Nu tratam febra, pentru ca nu este o boala. E doar o reactie a organismului la boala.Realitatea este ca in creierul nostru exista un fel de termostat care, in cele mai multe cazuri, nu lasa febra sa urce mai sus de 40.
  • Daca febra a scazut de la medicamente, ar trebui sa ramana asa. Fals. Febra cauzata de infectii virale il poate “chinui” pe cel mic chiar si trei zile.

Concluzia? Fiecare episod de febra trebuie tratat cu mult calm si multa stapanire de sine. Camera in care sta cel mic trebuie aerisita, iar copilul trebuie imbracat in hainute lejere, astfel corpul lui nu se va supraincalzi suplimentar. De cand s-a instalat febra, incurajeaza-l sa bea cat mai multe lichide (sucuri din fructele lui preferate, apa, ceai), verifica-i des dispozitia si observa schimbarile. Tine legatura cu medicul celui mic si actioneaza fara sa anticipezi, ci doar tinand cont de evolutia reala a starii copilului.

SuperCopilaria