Supercopilaria

Fructele si copiii. Lectia de imprietenire.

Sunt copii care mananca fructe de buna voie, fara sa le tii discursul despre vitamine. Dar sunt copii care raman total neimpresionati in fata castronului cu fructe si ar sari peste aceasta gustare importanta cu saptamanile.

Cum facem sa imprietenim copiii cu fructele? Exista cateva trucuri care, cu putin noroc si multa tenacitate, chiar functioneaza.

 1. Prima conditie este si cea mai importanta: parintii trebuie sa fie convinsi ei insisi de importanta fructelor. In traducere libera, trebuie sa manance chiar ei fructe regulat, sa le aprecieze (sincer) gustul cu voce tare cand sunt copiii in preajma, sa asigure in casa un loc/raft/cos/castron al fructelor, iar pe cat se poate, acestea sa fie spalate si uscate, gata de consum.
   
 2. Nu te lasa! Daca cel mic refuza un fruct, tenteaza-l a doua zi intr-o noua prezentare. De exemplu, poate nu e “fan pere”, dar o para taiata betisoare fine, cubulete, sau amestecata intr-o salata din fructele lui preferate il poate ajuta sa isi schimbe parerea. Intr-un studiu realizat in 14 scoli primare din Statele Unite, cantinele care vindeau copiilor mere feliate au obtinut vanzari cu 71% mai ridicate decat cantinele in care merele erau servite intregi.
   
 3. Implica-i! Copiii care nu mananca fructe ar trebui sa nu rateze nicio sesiune de cumparaturi in care parintii se aprovizioneaza cu fructe. Daca sunt incurajati sa aleaga fructele, bucata cu bucata, aceasta experienta ii face sa se simta responsabili sa asocieze cu fructele o stare pozitiva, de apreciere si stima de sine. Acasa, ei vor consuma cu placere fructele pe care ei insisi le-au ales. Alternativa ideala, atunci cand se poate, este ca cei mici sa culeaga singuri fructele din pom.
   
 4. Nicio gustare fara stickere! Pentru copiii care ar da oricand fructele pe o napolitana, e nevoie de tactici care sa creasca puterea de atractie a fructelor. O metoda verificata este cea a stickerelor. Cercetatorii de la Cornell University, SUA, au oferit unui numar de 208 copii cu varste intre 8-11 ani o gustare alcatuita, la alegere, dintr-un mar sau un fursec. Atunci cand pe mar a fost lipit un abtibild cu Elmo, monstruletul din Sesame Street, de doua ori mai multi copii au preferat marul in locul fursecului. Incearca si tu aceasta strategie si umple fructele din cosul de pe masa cu imaginea eroilor preferati ai copilului tau.
   
 5. Combinatii anti-plictiseala! Reclamele de la televizor sunt doar pentru ciocolata delicioasa, bomboane divine si napolitane care se topesc in gura. Niciodata, din pacate, nu vom vedea reclame irezistibile la mere sau la pere. Poate pentru ca proprietarii de livezi au alta treaba. Dar nu-i nimic. Poti sa transformi chiar tu fructele intr-o super experienta pentru copil. Inventeaza combinatii noi si texturi surprinzatoare, paseaza, congeleaza, mixeaza. Dintr-un piure de fructe poti sa faci lollipops, iar cel mic nu le va rezista. Din bucati de fructe poti face figurine, trenulete, floricele, litere. Le poti lipi, ca pe un sandvici, cu un strat subtire de crema de roscove. Si nu uita ca realizarea acestor “experimente” ar trebui sa implice si copilul.


Activeaza super-puterea fructelor!

Ofera celui mic cel mai sanatos fast-food. Surprinde-l la gustarea din fructe cu o farfurie de souvlaki cu cartofi si ketchup. Pentru frigarui, pregateste cubulete de pere, mere, ananas, boabe de struguri si feliute de mandarine. “Cartofii” vor fi betisoare din mere sau pere, iar pe post de ketchup, orneaza farfuria cu piure din fructe de padure indulcit cu putina miere.

Treptat, parintele care acorda importanta fructelor va transmite si copilului aceasta preocupare, mai ales daca o va asocia cu alte preocupari de interes pentru cel mic: jocurile creative, personajele preferate, mancarurile favorite.

SuperCopilaria