Supercopilaria

Ha-ha-hapciu! Copiii şi alergiile toamnei

De când a venit toamna, cel mic a început să strănute mai des? Are, de-a dreptul, accese de strănut? Atunci e posibil să nu însemne un debut de răceală sau gripă, ci una dintre numeroasele alergii pe care le aduce toamna.

 

Până la urmă, ce e strănutul? Un gest reflex prin care organismul eliberează căile respiratorii de substanţe iritante. Când suntem răciţi, bacteriile şi mucusul sunt substanţele iritante, dar dacă suntem alergici, iritanţii sunt polenul, praful, sau orice alte particule care declansaza reacţia alergică. Strănutul repetitiv este, în general, un semn de alergie. Mai ales dacă cel mic strănută de zece-douăsprezece ori la rând!

 

Şi de ce toamna? Parcă primăvara era anotimpul alergiilor…

 

În interior, principala problemă sunt acarienii. Toamna şi iarnă sunt sezoanele lor de vârf. E momentul când umiditatea din interior scade brusc, iar o atmosferă uscată este raiul acarienilor. Afară, unul dintre cei mai mari vinovaţi este mucegaiul de pe frunzele uscate. E o încântare să ieşi cu cel mic în parc toamna, la cules de frunze uscate, căzute pe drum. Şi totuşi… Atunci când cei mici strâng în pumni bucheţelul de frunze ruginii, sau când le împrăştie cu piciorul, particulele de mucegai se ridică, iar când ajung în zonele umede ale feţei, sub năsuc, în căile respiratorii, sau în ochi, se declanşează reacţia alergică şi concertul strănuturilor. Un alt declanşator al alergiilor de toamnă este aparent inofensivul pipirig sau ambrozia, plante ale căror polenizare începe la sfârşit de august.

 

Activează puterea prevenţiei alergiilor de toamnă!

 

Dacă locuieşti într-o zonă cu multă vegetaţie, nu lăsa fereastra de la camera copilului deschisă foarte mult timp dimineaţă. Iar dacă strângeţi împreună frunzele din curte, purtaţi masca împotriva mucegaiului.

Pentru ieşirile în natură împreună cu cel mic, e bine să eviţi intervalul dintre ora 10 dimineaţă şi ora 3 după-amiază. E perioada în care polenul călătoreşte intens, mai ales dacă locuiţi la câmpie. E un bun moment să foloseşti un umidificator acasă, pentru a ţine umiditatea aproape de 50%, procentul ideal în orice anotimp.

SuperCopilaria