Supercopilaria

Reguli de bună purtare pe bicicletă pentru super copii

Reguli de bună purtare pe bicicletă pentru super copii

Vremea frumoasă umple parcurile de biciclete, trotinete, triciclete și alte vehicule îndrăgite de cei mici. Unii poartă căști, alții nu, unii au cotiere și genunchiere, alții nu. Până la urmă, cât de prevăzători trebuie să fim când vine vorba de distracția copiilor pe două roți? Sau trei.

Cea mai importantă este educația. Timpul pe care îl petrecem spunându-le celor mici de ce este important să se protejeze corect pe bicicletă. Cu exemple, cu povești, cu motivație. Știm că am făcut ce trebuia atunci când își iau ei singuri casca și alte echipamente de protecție atunci când ies la plimbare cu bicicleta, fără se le mai spunem noi. Cum își însușesc cel mai repede sfaturile noastre? Atunci când aplicăm noi înșine aceleași reguli: de exemplu, nu ieșim la plimbare cu bicicleta fără cască.

Iată, mai jos, cele mai importante reguli pe care trebuie să ni le însușim cu toții, părinți și copii deopotrivă, atunci când vine ora de plimbare în aer liber.

  1. Alege o cască de protecție pe măsură. O cască mai mică sau mai mare nu te protejează eficient.

Iată testul în trei pași care vă arată că ați ales casca de dimensiuni corecte: pe frunte, casca trebuie să fie la aproximativ două degete deasupra sprâncenelor; cureaua prinsă de o parte și de alta trebuie să formeze un V cu vârful sub ureche; sub gât, cureaua de prindere trebuie să fie confortabila atunci copilul deschide gura larg.

  1. Dacă cel mic circulă cu bicicleta noaptea, e foaerte important să poarte îmbrăcăminte reflectorizantă, iar bicicleta să fie echipată corespunzător.
  2. Mergi, pe cât posibil, împreună cu cel mic, mai ales dacă circulați pe stradă. Urmărește-l, iar dacă vrei să îl corectezi, nu o face în mers. Opriți-vă într-un loc sigur și spune-i pe un ton calm ce greșeală a făcut în trafic. Nu uita să îl încurajezi și apoi porniți din nou la drum.
  3. Asigură-te că cel mic poartă echipament potrivit. Pantalonii largi sau prea lungi se pot prinde în mecanismul bicicletei și pot cauza accidente. De asemenea, mânecile prea largi se pot încurca în ghidon și atunci bicicleta poate pierde direcția.
  4. În general, copiii până în 10 ani nu pot aprecia corect distanța sau viteza  mașinilor. Până la această vârstă, e de preferat să se limiteze la mersul prin locuri cu marcaj special pentru biciclete, sau în parc.

Mersul pe bicicletă trebuie să fie un moment de bucurie pentru cei mici, deloc umbrit de accidente. Aplică măsurile de prevenție a accidentelor și copilul tău va crește respectând importanța acestor reguli. Prin educație, va fi mult mai ușor să introduci și alte seturi de reguli de prevenție, recomandate în diverse domenii de activitate.

SuperCopilaria