Supercopilaria

Micuta Anamaria Nastase – Din lumea tacerii, pe marile scene ale lumii

Primul cuvant rostit de Anamaria a fost MAMA. Pentru majoritatea copiilor, e un lucru firesc, pentru Anamaria a fost o victorie incredibila, primita cu lacrimi de fericire. Avea pe atunci putin peste doi ani si nu trecuse nici jumatate de an de la primul implant cohlear pe urechea dreapta.

Anamaria s-a nascut cu hipoacuzie neurosenzoriala profunda bilaterala, iar primul moment in care a auzit glasul mamei a fost atunci cand a primit prima ei urechiusa bionica. De atunci au urmat ani intregi de recuperare si terapie, cu suisuri si coborasuri, cu multe greutati, dar si multe sperante, cu ambitie, reusite si sprijin din partea unor oameni care au crezut in super puterile ei.

Cum au primit parintii vestea ca pruncul lor nu aude? “Ca orice parinte in aceasta situatie am trecut prin toate etapele: de negare, de intrebari, “de ce tocmai noi?”, de disperare, de neincredere, ne povesteste Antoneta, mama Anei Maria. Am pornit de la ideea ca daca va scoate cateva sunete cu care ne vom obisnui sa ne intelegem, va fi mai mult decat sa foloseasca limbajul semnelor. Dar cu ajutorul unor exemple de copii mai mari care au depasit etapele reabilitarii, am capatat incredere, am cautat specialistii cei mai buni si am muncit pana am obtinut normalitatea si multumirea sufleteasca.”

Pentru Anamaria, niciun vis nu a fost imposibil de atins. Pianul a aparut in viata ei ca terapie si a continuat ca pasiune. O pasiune care a dus-o departe, pe scena National Olympic Memorial Youth Center din Tokyo, invitata intr-un Concert al Laureatilor, sustinut in 2014, in onoarea Majestatii Sale, Imparateasa Japoniei. Palmaresul ei include peste 50 de premii I, premii speciale, de Muzicalitate si de Excelenta, fara ca juriile muzicale sa stie ca micuta luptatoare aude cu ajutorul implanturilor cohleare. A participat, de asemenea, la Festivalul de Pian de la Viena pentru Persoane cu Dizabilitati 2013, unde a castigat Medalia de Finalist, Placheta de Bronz ce are rang de medalie olimpica de bronz atribuita o data la patru ani, precum si Trofeul Cheia Sol al Juriului pentru performanta dovedita la varsta mica.

Ana este acum in clasa a 4-a, iar pe langa pian, studiaza baletul in cadrul Scolii de balet a Operei Nationale Romane din Bucuresti si a participat in 12 spectacole pe scena Operei. A castigat concursuri de creatie literara si interpretare, a fost admisa in cadrul Centrului de Excelenta in matematica datorita rezultatelor deosebite si a obtinut, pana acum, trei atestate Cambridge de limba engleza cu punctajul maxim.

Cum a fost drumul Anei Maria catre excelenta in tot ceea ce face, dupa verdictul crunt primit la nastere? “Performantele Anei au pornit de la niste provocari in diferite domenii, pentru a putea sa-si demonstreze singura ca aceste doua bijuterii cu care aude, implanturile ei, nu sunt o povara, ci o ajuta si o pot pune in valoare, ne spune mama Anei, Antoneta. Am luat-o cu pasi mici, de frica esecurilor, iar Ana, care e o luptatoare, ne-a demonstrat ca ne poate depasi asteptarile.”

Unde gaseste Anamaria atata energie pozitiva? In sprijinul parintilor, al profesorilor ei, al prietenilor. “Parintii ma motiveaza prin incurajari si prin faptul ca imi apreciaza munca, sunt mandri de mine si asta ma face fericita, spune Anamaria. Mama e tot timpul cu mine, mai putin cand sunt la scoala, iar tata e sustinatorul meu infocat, nu lipseste de la nicio reprezentare de a mea pe scena si imi da puterea de care am nevoie.” Fiecare performanta extrascolara este rasplatita cu aplauzele colegilor si ale doamnei invatatoare.

In plus, fiecare dintre specialistii care au lucrat cu ea au o contributie importanta la SuperCopilaria pe care o traieste Ana astazi: chirurgul, inginerul de reglaje, audiologul, logopedul, educatoarea, profesorii de pian, engleza, teatru, balet,  sah, pictura, antrenorii de patinaj si inot, si nu in ultimul rand invatatoarea. Impreuna au facut o echipa si au ajutat-o sa poata depasi obstacolele.

Craciunul lui 2017 vine cu daruri pentru Ana, dar si cu daruri din partea ei pentru toti copiii care se lasa inspirati de super-puterile ei: Ana va incanta publicul in spectacolul de balet “Magazinul de Papusi” pe scena Operei Nationale, in spectacolul de teatru "O poveste alan-dala" pe scena Teatrului Elisabeta, in concursul de pian de colinde, Concursul de patinaj recreational Cupa EduSport Trophy si in cadrul cenaclului literar.

Ce super-puteri ar vrea sa isi activeze cand va fi mare, pe langa cele de acum? Cu o extraordinara inclinatie catre frumos, Ana viseaza sa devina mai tarziu arhitect sau designer. “Se poate orice, trebuie doar sa crezi si sa lupti”. Aceasta este, de altfel, deviza vietii ei.

Iar catre parinti, SuperAna are un mesaj pe care il transmite, in primul rand, prin toate realizarile ei: “Credeti in visurile copiilor, incurajati-i sa le atinga, sa se autodepaseasca, pentru ca numai asa vor avea incredere in super-puterile lor.”

 

SuperCopilaria