Supercopilaria

Prinselea versus Google Play

Mai ştii cum era când eram copii? Era cu zmei, în loc de zombie. Cu arcuri făcute dintr-o nuia de alun şi o sfoară în loc de plasma gun. Cu „Raţele şi Vânătorii“, „Castelul“, „Frunză“, în loc de Angry Birds, Playmation sau Nintendo WiiU. Cu “Winnetou” de Karl May, scos la Editura BPT, în loc de tabletă…

 

Tehnologia a schimbat copilăria, asta e clar. De multe ori, chiar şi atunci când ies în parc, copiii uită de minge, sau de kendamele din ghiozdane şi se aşează pe o bancă în jurul unui smartphone pe care rulează cel mai în vogă joc mobil.

 

Şi totuşi… Cum facem să îi scoatem afară, unde sunt experienţe adevărate, unde pot lua cu asalt un întreg univers multisenzorial, 100% real? Pe vremuri era mai simplu, pentru că alternativa nu era atât de tentantă. Dar acum, cum ne batem cu tableta? Pentru inspiraţie, iată, mai jos, câţiva paşi:

 

  1. Joacă-te cu cel mic cel puţin o oră zilnic. O oră a voastră, departe de orice dojeni, reproşuri pe care i le-ai putea face, sfaturi pe care i le-ai putea da. Vei şti că e joacă pură dacă te deconectează şi pe tine. Dacă vei râde cu poftă alături de el. Dacă nu ştii de unde să începi, începi de la ce a făcut el în acea zi. Poate a desenat un monstru şi asta poate însemna că e timpul să inventaţi un magazin de monştri. Ia să vedem, cum să se cheme? Unde punem monştrii, cum îi ambalăm, ce particularităţi are fiecare? Cu jocuri de rol, cu voci schimbate, cu suspans şi distracţie.
  2. Fii un exemplu, lasă telefonul deoparte când eşti în prezenţa lui. Oricum, probabil nu petreci cu copilul cât timp ai vrea. Iar copilul, fireşte, e tentat să facă ce faci tu, nu ce îl sfătuieşti tu. Dacă atunci când ieşiţi în parc tu, adultul, eşti cu ochii în telefon, el va gândi că partea intersantă acolo e, nu în jurul lui. Va vrea să fie ca tine, pentru că te admiră şi are încredere în tine.
  3. Invită-l pe cel mic la o plimbare împreună (cu bicicleta, trotineta, tricicleta sau pe jos). Va fi încântat. Povesteşte-i despre jocurile copilăriei tale. Antrenează-l într-o discuţie care îl va captiva. Fă-l prietenul tău de drum, povesteşte-i trăznăi despre tine, când erai la vârsta lui. Amuzaţi-vă, râdeti, priviţi apusul împreună şi povestiţi despre soare, planete, comete, extratereştri…

 

Activează SuperPuterea implicării!

 

Faceţi împreună programul zilei celui mic. De fapt, ajută-l să îl facă singur, pe ore şi pe activităţi, de la trezire şi până la povestea de culcare. Lasă-l să stabilească singur care sunt penalizările, în caz că una dintre activităţi nu e dusă la bun sfârşit. Astfel, va simţi că ceea ce are de făcut nu este o constrângere, ci e propria lui decizie. Va fi foarte mândru de programul lui. Sugerează-i să-l coloreze şi să îl pună la loc de cinste, în cameră.

SuperCopilaria