Supercopilaria

Mânuţele curate. Cât sunt de importante pentru sănătate?

Foarte importante. Ele sunt prima barieră împotriva virusurilor şi bacteriilor periculoase. Sunt şcoli şi grădiniţe în care există obiceiul de a trimite copiii să se spele pe mâini înainte de ore şi după ce vin de afară. În multe cazuri, obiceiul este abandonat după primii ani, iar la clasele mari rar poţi găsi un profesor care să le amintească elevilor de acest ritual.

 

Că spălatul mâinilor este esenţial pentru sănătate n-o spunem noi, o spun faptele. Şi cifrele:

  • 80% dintre bolile transmisibile se transferă prin atingere. 
  • Atingerea mâncării cu mâinile murdare poate transmite boli precum Salmonela, infecţia cu E.Coli, stafilococ şi infecţia diareică.
  • Atingerea feţei cu mâinile contaminate poate răspândi boli precum răceala, gripa, pneumonia.
  • Spălatul riguros pe mâini scade cu 20% incidenţa bolilor respiratorii.
  • În statul Detroit, un studiu realizat pe copiii de vârstă şcolară a arătat că cei care se spală regulat pe mâini au cu 24% mai puţine absenţe din cauza îmbolnăvirilor respiratorii şi cu 51% mai puţine absenţe provocate de infecţii stomacale.
  • Cercetătorii britanici (n-aveau cum să lipsească din listă) spun că spălatul corect al mâinilor ar putea preveni un milion de fatalităţi cauzate de îmbolnăviri, în fiecare an!

 

Prevenim bolile cu superputerea igienei!

 

De acum, spălatul pe mâini e cel mai amuzant lucru important: încurajează-l pe cel mic să cânte de două ori cântecul “Happy Birthday” în timp ce se spală. Asta înseamnă 20 de secunde, de spălat energic al mâinilor, până la încheietură. Cântă mai încet? Cu atât mai bine! Fiecare 15 secunde suplimentare petrecute spălând mâinile înseamnă de 10 ori mai multe bacterii înlăturate.

Pasul doi şi la fel de important: uscarea mânuţelor (de preferat cu prosop de hârtie). Mâinile umede sunt de 1000 de ori mai predispuse să răspândească bacterii decât mâinile uscate!

SuperCopilaria